< Nazaj na blog

7 trendov za izdelavo spletnih strani v 2024

Ko se leto 2023 bliža koncu, je čas, da pogledamo, kakšne trende na področju spletnega oblikovanja lahko pričakujemo v letu 2024. Ti trendi bodo mešanica evolucijskih in reakcijskih sprememb, ki odražajo spremembe v preferencah uporabnikov in tehnološke napredke. Tukaj je sedem novih trendov za izdelavo spletnih strani, ki bodo zaznamovali prihajajoče leto.

1. Oblikovanje navdihnjeno s Sci-Fi

Pregled: V letu 2024 pričakujemo več spletnih strani s sci-fi estetiko, ki jo spodbujajo tehnološki napredki in družbena fascinacija s futurističnimi temami. Generativna umetna inteligenca, roboti v restavracijah, pametni telefoni in VR očala so le nekateri primeri visokotehnoloških rešitev, ki postajajo del našega vsakdana. Ta trend bo verjetno prevladoval v industrijah, kot so fintech, zdravstvo in druge tehnološko usmerjene panoge. Oblikovanje navdihnjeno s sci-fi bo združilo temne teme, digitalne pokrajine in svetlobne efekte, da bi ustvarilo vizualno impresivne spletne strani, ki odražajo prihodnost.

Primeri:

 • Level One Fund: Spletna stran tega sklada tveganega kapitala ima temno temo z grafiko, ki spominja na video igro “Tron.” Ta grafika se pojavi v hero sekciji in footerju, kar uporabnikom omogoča, da si zapomnijo in prepoznajo blagovno znamko po teh futurističnih elementih.
  • Analiza primera: Temna barvna paleta in digitalni elementi pomagajo ustvariti občutek visoke tehnologije in inovacij. Poudarek na določenih ključnih točkah strani z “glowing” efekti pritegne pozornost uporabnikov na specifične vsebine in jih vodi skozi zgodbo spletne strani.
 • DNA Capital: Njihova spletna stran uporablja vesoljsko navdihnjeno temno temo z motivom dvojne vijačnice DNA, kar poudarja njihov fokus na prihodnost zdravstvenih rešitev. Lebdeči delci in vesoljski elementi dajejo uporabnikom občutek, da so na vrhu tehnoloških in znanstvenih inovacij.
  • Analiza primera: Uporaba elementov, ki spominjajo na vesolje in znanost, ne samo vizualno privlači, ampak tudi signalizira uporabnikom, da je podjetje v ospredju biotehnologije in inovacij v zdravstvu.
Sci Fi trend je vedno aktualen

2. Trend tekstualnega oblikovanja

Pregled: Kot odgovor na digitalne in pogosto neosebne oblikovalske pristope, bo teksturirano oblikovanje prineslo občutek otipljivosti in topline. Uporaba tekstur, kot so les, tkanina in druge naravne površine, bo uporabnikom omogočila, da se povežejo z blagovno znamko na bolj osebni ravni. Ta trend bo še posebej priljubljen med blagovnimi znamkami, ki prodajajo fizične izdelke ali ponujajo storitve v realnem svetu. Teksturirano oblikovanje bo dodalo globino in dimenzijo spletnim stranem, kar bo ustvarilo bolj realistično in prijetno uporabniško izkušnjo.

Primer:

 • Bellroy: Ta e-trgovina, ki prodaja trajnostne usnjene in tekstilne izdelke, uporablja bližnje videe svojih izdelkov, kar prikazuje teksturo in vzdržljivost, kar privlači otipljive čute kupcev. Video v hero sekciji ne prikazuje le izdelkov, temveč tudi njihovo taktilnost in trajnost, na primer z demonstracijo, kako izdelek odbija vodo.
  • Analiza primera: Prikazovanje izdelkov v akciji in v različnih svetlobnih pogojih pomaga uporabnikom vizualizirati, kako bodo ti izdelki delovali v realnem življenju. Poudarjanje tekstur in detajlov izdelkov skozi visoko kakovostne posnetke vzbuja občutek zaupanja in kakovosti, kar spodbuja nakupe.

Teksturirano oblikovanje prinaša dodatno dimenzijo spletnim stranem, kar uporabnikom omogoča boljšo povezanost z izdelki in blagovnimi znamkami. Uporaba naravnih tekstur in visoko kakovostnih slikovnih materialov bo povečala zaupanje uporabnikov in njihovo pripravljenost za interakcijo s spletnimi stranmi.

Oblikovanje ki se naslanja na tekste

3. Hiper-Minimalizem

Pregled: Hiper-minimalizem je reakcija na prenasičenost spletnih strani z vizualnimi elementi in informacijami. Namesto da bi spletne strani preplavili z barvami, slikami in animacijami, hiper-minimalizem poudarja uporabo praznega prostora in osnovnih elementov. Cilj je ustvariti čisto, enostavno in osredotočeno uporabniško izkušnjo, ki obiskovalcem omogoča, da se lažje osredotočijo na ključne informacije. Ta pristop bo priljubljen med lokalnimi podjetji, osebami in podjetniki, ki želijo predstaviti svoje storitve in izdelke na preprost in eleganten način.

Primeri:

 • Congaree and Penn: Spletna stran te kmetije in restavracije uporablja ultra-minimalističen dizajn, ki odraža mirno in skupnostno naravnano vzdušje. Hero sekcija vsebuje le nekaj osnovnih elementov, kot so logo, meni in kratka predstavitev kmetije. Tako oblikovanje omogoča obiskovalcem, da se osredotočijo na bistvene informacije, ne da bi jih motile nepotrebne podrobnosti.
  • Analiza primera: Prazni prostori in minimalno besedilo ustvarjajo občutek miru in preprostosti, kar je skladno z izkušnjo obiskovalcev na kmetiji. S tem, ko odstranijo odvečne elemente, spletna stran obiskovalcem ponuja jasno in neposredno informacijo o tem, kaj lahko pričakujejo, ko obiščejo kmetijo.
 • Leen Heyne: Spletna stran oblikovalke nakita uporablja minimalistične slike in besedilo, kar ji daje eleganten in namenjen občutek. Vsaka slika je premišljeno postavljena na strani z veliko praznega prostora okoli sebe, kar omogoča obiskovalcem, da se osredotočijo na lepoto in podrobnosti nakita.
  • Analiza primera: S poudarkom na posameznih kosih nakita in uporabo praznega prostora okoli njih, spletna stran izžareva eleganco in sofisticiranost. Minimalistično oblikovanje tudi poudarja kakovost in unikatnost vsakega kosa, kar obiskovalcem omogoča, da cenijo delo oblikovalke.
minimalizem

4. Prilagodljiva glava

Pregled: Prilagodljiva zaglavja so odgovor na izziv transparentnih zaglavij, ki se ne skladajo dobro z različnimi ozadji. Transparentna zaglavja lahko povzročijo težave z berljivostjo in vizualno skladnostjo, ko se premikajo čez različna ozadja spletne strani. Prilagodljiva zaglavja spreminjajo svoj videz glede na ozadje, preko katerega prehajajo, kar zagotavlja, da ostanejo vedno berljiva in estetsko usklajena. Ta pristop izboljšuje uporabniško izkušnjo, saj omogoča, da navigacija ostane vidna in uporabna skozi celotno spletno stran.

Primeri:

 • Total Management Group: Spletna stran te agencije za upravljanje dogodkov in potovanj ima zaglavje, ki spreminja barvo glede na ozadje, preko katerega prehaja. Ko obiskovalci pomikajo po strani in zaglavje prehaja iz ene barvne sekcije v drugo, se zaglavje prilagaja, da ostane vidno in estetsko skladno.
  • Analiza primera: Prilagodljivo zaglavje omogoča nemoteno vizualno izkušnjo, saj se barve zaglavja uskladijo z ozadjem vsake sekcije. To preprečuje vizualne prekinitve in zagotavlja, da navigacija ostane vedno berljiva, kar izboljšuje uporabniško izkušnjo.
 • Torii Studio: Njihova spletna stran uporablja zaglavje, ki se spreminja v komplementarne barve, ko se premika čez različne sekcije. Namesto da bi zgolj kopiralo barvo ozadja, se zaglavje prilagodi z uporabo barv, ki so v harmoniji z ozadjem, kar ustvarja bolj prefinjeno in estetsko prijetno izkušnjo.
  • Analiza primera: Z uporabo komplementarnih barv, ki se spreminjajo glede na sekcijo, Torii Studio ustvarja vizualno privlačno in dinamično spletno izkušnjo. Prilagodljivo zaglavje ne samo izboljšuje berljivost, ampak tudi dodaja element presenečenja in inovativnosti, kar lahko obiskovalce spodbudi k nadaljnjemu raziskovanju spletne strani.

Prilagodljiva zaglavja so pomemben trend, ki izboljšuje uporabniško izkušnjo s tem, da zagotavlja vedno vidno in estetsko prijetno navigacijo. Ta pristop omogoča spletnim stranem, da ohranijo vizualno skladnost in berljivost ne glede na ozadje, preko katerega se zaglavje premika.

Prilagodljivi zaglavja

5. Multiplanarno pomikanje

Pregled: Multiplanarno pomikanje bo uvedlo nove dinamike v spletno navigacijo, saj bo vključevalo premike po x-osi in celo z-osi, kar bo zagotovilo bolj interaktivno in privlačno uporabniško izkušnjo.

Primeri:

 • GSAP: Spletna stran knjižnice animacij uporablja horizontalno pomikanje za prikaz animacij.
 • Genevoism: Njihova domača stran ima vsebino, ki se premika v več smereh, kar simulira multiplanarni učinek.
Multiplanarno Pomikanje, primer trenda spletne strani

6. Ročno narisani logotipi

Pregled: Da bi dodale oseben in avtentičen pridih, bodo številne blagovne znamke v svoje logotipe vključevale ročno narisane elemente. Ta trend bo oddaljen od pretirano digitaliziranih, ploščatih logotipov, kar bo zagotovilo edinstveno in relatable identiteto blagovne znamke.

Primeri:

 • Arrais Ballet: Njihov logotip vključuje ročno narisane elemente, ki simbolizirajo plesalce v gibanju.
 • Y’all: Logotip digitalne marketinške agencije ni le ročno narisan, ampak tudi animiran, kar dodaja interaktiven element.
Ročno Narisani Logotipi

7. Teleprompter tipografija

Pregled: Teleprompter tipografija rešuje problem predstavljanja velike količine besedila brez preobremenjevanja uporabnikov. Ko uporabniki pomikajo, se besedilo postopoma spreminja iz svetlega, neberljivega stanja v temno, berljivo, kar gladko usmerja pozornost.

Primeri:

 • Homage: Spletna stran blagovne znamke uporablja ta učinek za predstavitev besedila v obvladljivih delih.
 • Reitsema + Partners: Spletna stran arhitekturnega podjetja uporablja ta učinek za uravnoteženje slik z razlagalnim besedilom, ki se postopoma razkriva med pomikanjem.
Teleprompter Tipografija

Zaključek

Teh sedem trendov, od sci-fi estetike do hiper-minimalizma in prilagodljivih zaglavij je samo nekaj primerov potencialnih dizajnov. Za konec lahko rečemo, da čeprav so tej primeri estetsko dovršeni je potrebno za vsak projekt posebej preveriti, če bi to ustrezalo zgodbi projekta.