< Nazaj na blog

Kako namestim openAi chat GPT na svojo spletno stran

V svetu tehnologije, kjer umetna inteligenca (AI) nezadržno prodira v vsak kotiček našega vsakdana, postaja ključnega pomena, da se prilagodimo in izkoristimo njene potenciale za rast in razvoj naših spletnih prisotnosti. Ena izmed revolucionarnih inovacij v tem prostoru je OpenAI Chat GPT, orodje, ki obljublja preoblikovanje načina, kako komuniciramo preko spleta. A kako ta tehnološki čudež dejansko namestimo na svojo spletno stran? Kakšne so pasti in kako lahko chatbota naučim kaj o svoji spletni strani.

Preden se podamo v tehnične podrobnosti, je pomembno razumeti, kaj OpenAI Chat GPT sploh je. Gre za napreden model generativnega prediktivnega besedila, zgrajen s strani organizacije OpenAI, ki zmore ustvariti človeku podobne odgovore na pisna vprašanja ali ukaze. Ta zmogljivost odpira vrata izjemnim priložnostim za izboljšanje uporabniške izkušnje na spletnih mestih, od avtomatiziranega odgovarjanja na pogosta vprašanja do zagotavljanja personaliziranega svetovanja v realnem času.

Zdaj, ko smo razumeli valovni učinek, ki ga lahko Chat GPT prinese našemu spletnemu mestu, je čas, da se lotimo same namestitve. To zahteva nekaj korakov, ki se začnejo z ustreznim načrtovanjem in končajo s testiranjem integriranega sistema na vaši strani.

Že izdelane rešitve ali rešitve po meri

Na spletno stran lahko dodamo že izdelan chatbot ali pa ga damo izdelati profesionalcem. Izbira je odvisna od naših potreb in finančnih zmožnosti. Vsekakor vam priporočamo, da pred končno odločitvijo dobro preučite vaše potrebe in možne opcije.

Postopek izdelave

Prvi korak je dostop do API ključa, ki je bistvenega pomena za povezavo vašega spletnega mesta z močjo Chat GPT. Ključ nam odklene dostop do API sistema, hkrati pa omogoča podjetju, da beleži našo porabo. Poraba se beleži v žetonih, pri čemer je 1000 žetonov približno 750 besed. Načeloma pa velja da novejšo verzijo kot izberemo, višjo ima ceno žetona. Aktualen cenik si lahko ogledate na tej strani.

Postopek pridobivanja tega ključa se začne z registracijo pri OpenAI in sledenjem njihovim navodilom za pridobitev dostopa do API. Ta proces je običajno preprost in vodi skozi razna varnostna preverjanja, katerih cilj je zaščititi tako ponudnika storitve kot njegove uporabnike.

Spremembe v načinu plačevanja

Od 8. marca 2024 OpenAI spreminja način plačevanja. Namesto avtomatskega zaračunavanja bo novem potrebno na njihovi spletni strani zakupiti kredite.
Ustvarjanje ključa na spletni strani OpenAI API

Naslednji korak vključuje tehnično implementacijo, za katero bo morda potrebno nekaj programerske spretnosti. Ta faza se razlikuje glede na specifike vašega spletnega mesta. V osnovi pa je potrebno napogramirati naslednje zadeve:

  • Komunikacijo med spletno stranjo in umetno inteligenco
  • Ospredje oziroma dizajn chatbota na naši spletni strani
  • Vmesnik za vnos treiranih podatkov in nadzor nad sistemom

Ko je dodatek nameščen na strani, je ključnega pomena, da preverite, kako se obnaša v realnem svetu. Testiranje integracije Chat GPT na vaši spletni strani zajema preverjanje odzivnosti sistema na različne vstopne točke, učinkovitost pri rokovanju z zahtevki in njegovo sposobnost prilagajanja z njimi povezanemu kontekstu. Pomembno je tudi evalvirati, kako se sistem integrira z obstoječo vsebino in funkcionalnostjo vašega spletnega mesta, saj je cilj doseči harmonično simbiozo med AI in uporabniško izkušnjo.

Učenje in izpopolnjevanje OpenAI chat bota

Umetna inteligenca ima močno razvejano predznanje. Včasih si pa želimo, da se chatbot nekoliko drugače. Želimo, da ga omejimo določeno področje. Ali pa da ga naučimo nekaj kar on še ne ve.

Vaja dela mojstra – treniranje podatkov

Kot pri vsakem procesu učenja, tudi učenje AI pomočnika zahteva prave učne materiale. V svetu umetne inteligence se ti materiali imenujejo “trenirni podatki”. Da bi AI pomočnik postal mojster v določeni temi ali se naučil odgovarjati na specifičen način, ki si ga želite, je ključnega pomena, da mu zagotovite obilo relevantnih in kakovostnih trenirnih podatkov.

To vključuje zbiranje primerov vprašanj in odgovorov, dialogov ali scenarijev, ki jih lahko uporabite za “trening” vašega AI pomočnika. Pomembno je, da so ti podatki natančno prilagojeni temu, kar želite, da se vaš AI pomočnik nauči – bodisi gre za specializirana tehnična vprašanja ali določen ton komunikacije.

Omejevanje in specializacija področij

Kot del procesa usposabljanja lahko tudi izberete, da bo vaš AI pomočnik specializiran za določena področja ali da bo deloval v omejenem obsegu. To je še posebej koristno za podjetja, ki delujejo v zelo specifičnih industrijskih nišah. Z omejitvijo fokusa AI pomočnika na specifična področja se izboljša preciznost in kakovost odgovorov, kar posledično dviguje zadovoljstvo končnih uporabnikov.

Poučevanje novih veščin

AI tehnologija se nenehno razvija, kljub temu pa obstajajo trenutki, ko želimo, da se naš AI pomočnik nauči novih veščin ali se prilagodi novim trendom. To lahko dosežete tako, da se redno vračate k procesu treninga, dopolnjujete bazo znanja s svežimi informacijami in nudite osvežena navodila za učenje.

En praktičen primer bi bil, če želite, da vaš AI pomočnik postane vešč v strokovnjak v temi o zasvojenosti. V spodnjem primeru smo umetni inteligenco zapolnili z vprašanji in odgovori. Podatki se shranijo v posebno vektorsko bazo tako da jih lahko umetna inteligenca maksimalno hitro najde.

Primer vnesenih podatkov

ChatGPT v Sloveniji

Pogovornega robota seveda lahko uporabljamo tudi Sloveniji. ChatGPT zna več sto jezikov in med njimi je tudi slovenščina. Bomo pa imeli v Sloveniji v bližni prihodnosti čisto svojega robota. V Centru za jezikovne vire in tehnologije (CJVT) razvijajo svoj jezikovni model. Za vzpostavitev slovenskega modela morajo strokovnjaki zbrati vse, kar je bilo kadar koli napisanega v slovenskem jeziku. Trenutno so zbrali že približno 10 milijard besed od minimalnih 40 milijard. Projekt naj bi se končal čez 3 leta, financiran je iz evropskih sredstev.

Umetna inteligenca se že uporablja za preverjanje slovnice ali pa preverjanje plagiatorstva. Nekatere univerze pri nas so že uvedle sisteme, ki preverjajo ali je bilo določeno besedilo naredil študent sam ali s pomočjo umetne inteligence.

Ohranjanje kontrol nad AI pomočnikom


Kljub moči in samostojnosti, ki jih AI pomočniki prinašajo, je pomembno ohranjati končni nadzor nad tem, kako se obnašajo in delujejo. To vključuje monitoring in ocenjevanje odgovorov, ki jih AI pomočnik zagotavlja, ter prilagajanje trenirnih podatkov ali pravil, če je to potrebno.

Integracija visokotehnološkega pomočnika na vaše spletno mesto prinaša obilico priložnosti. Ne gre le za to, da je vaša spletna prisotnost na tekočem z najnovejšimi tehnološkimi trendi, temveč se odpirajo nova vrata za izboljšanje uporabniške izkušnje, učinkovitosti in inovacij v vašem poslovanju. Z ustreznim pristopom k učenju in prilagajanju lahko to orodje postane neprecenljiv vir za vaše podjetje, kar vam omogoča, da ostajate korak pred konkurenco v hitro spreminjajočem se digitalnem okolju.

Naj se klepet prične.